В мире

Зеленский обратился к белорусам

Президент Украины Владимир Зеленский свое очередное обращение адресовал белорусам.

В утреннем обращении президент Украины призвал белорусов сделать правильный выбор: «С вашей территории войска РФ запускают ракеты, разрушают наши дома, убивают наших детей, пытаются взорвать то, что было построено за последние десятилетия. (…) И это тоже - де-факто – референдум для вас. Вы решаете, кто вы, кем быть, как смотреть в глаза вашим детям, друг другу, своим соседям. А мы – ваши соседи. Будьте Беларусью, а не Россией. Этот выбор делаете вы сегодня».

Владимир Зеленский также в обращении заявил, что Киев согласен на переговоры с Россией, но не в Минске: «Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку – эти города мы предлагали России для переговоров. Да и любой другой город нам подходит – в стране, с территории которой не летят ракеты в Украину».

Вот текст президента Украины полностью:

«З вашої території війська РФ по Україні запускають ракети. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки. Намагаються зруйнувати все, що будували десятиліттями. І все це теж де-факто референдум для вас, білоруси. Ви вирішуєте, хто ви і ким будете. Як дивитиметеся в очі своїм дітям, як ви будете дивитися в очі один одному, своїм сусідам. А ви наші сусіди.

Чотири дні тому саме з білоруської території випустили крилаті ракети, літаки, вертольоти, техніка били по наших домівках, по наших життях. Це страшне дежавю. Київ атакувати о 4 ранку як 1941 році — в когось таке почуття гумору. А ви спали, брати білоруси? А ми прокинунулися. А ви і зараз спите, а ми вже не лягаємо, бо боремося за свою країну та свободу.

Минула ніч була дуже жорстока. Знову обстріли, знову  бомбардування жилих кварталів, інфраструктури. Немає жодного об'єкта в країні, який би окупанти не вважали для себе допустимою ціллю. Вони вооюють проти всіх, проти всього живого, навіть проти машин швидкої допомоги.

Сьогодні всіх вас кличуть, щоб поголосувати на референдумі. Це виглядає як звичайний політичний процес, але зараз вже точно не може бути нічого звичайного. Зараз приймаються рішення зовсім іншого рівня.

Зараз багато новин про можливі переговори України і Росії, які можуть закінчити цю війну і повернути мир всім нам. І в них часто зазначають вашу столицю Мінськ, як майданчик для цих переговорів, майданчик, який обирали не ми. І насправді, не ви. А обирало керівництво Росії.

Якби з вашої території не було агресивних дій, ми могли би говорити в Мінську. Коли ви були нейтральні, ми говорили в Мінську, багато раз зустрічались. Це просто правильно. Саме так, по-сусідськи, розмовляти нам. Зараз ви ще не зробили свій головний вибір. Він попереду і має залежати тільки від вас, ні від України, ні від Росії, ні від Америки, а від народу Білорусі.

Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку — це все ми запропонувати російській стороні чи навіть будь-яке інше місто нам підходить. Країни, з території якої не летять ракети. Тільки так переговориможуть бути чесними і справді закінчити війну».

Оцените статью

1 2 3 4 5

Средний балл 4.2(15)